“Bērnu žūrijas 2024" grāmatu lasījumi Naujenes pamatskolas 1.-3. klašu skolēniem



Skolas gaitas ir sākušās, un šī gada Bērnu Žūrijas grāmatu lasījumi kopā ar tām! 🙌
Kā jau ierasts, Naujenes bibliotēka cieši strādā un draudzējas ar Naujenes pamatskolu, tāpēc skaistajā septembra trešdienā bērnu nodaļas bibliotekāre devās iepazīties ar jaunajiem 1.klases audzēkņiem un padarboties ar pazīstamiem citu klašu bērniem.  

Lasīšanas veicināšanas programmu atklājām ar ukraiņu rakstnieces Katerinas Mihaļicinas poētiski izzinošu grāmatu "Kas aug parkā" (izdevniecība "Baltais valis"). 

"Kas aug parkā" ir pasaka bērniem par sevis atrašanu, par līdzībām un atšķirībām, kā arī par to, cik svarīgi ir, lai apkārt būtu kāds, kas ir kaut mazliet līdzīgs tev. Tas ir reizē ari ekoizglītojošs stāsts par kokiem mums apkārt, kuriem ejam garām, bet ne vienmēr zinām, kas tie ir. 

Pēc grāmatas izlasīšanas un jautājumu apspriešanas spēlējām kartīšu spēli. Katrs dalībnieks saņēma kartīti ar koka attēlu, kuru vajadzēja papildināt ar attiecīgā koka sugas nosaukumu; 1–3 attēliem un dažām īstajām dabas veltēm ar konkrētajam kokam raksturīgām sastāvdaļām – lapām, zariem, ziediem, augļiem, sēklām vai to kombinācijām. Kāpēc blakus ginka koka attēlam ir japāņu stila vēdeklis - lasiet grāmatā!😉 Aizpildījām arī darba lapas un atbildējām uz jautājumiem par šo vēstījumu.


20. gs. sākumā ginks kā dekoratīvs apstādījumu augs parādījās arī Rīgā. G. Kufalta stādītais ginks kanāla apstādījumos iepretim Latvijas Universitātei aug vēl joprojām.

LNB Bērnu literatūras centrs piedāvā metodiskos materiālus un mācību līdzekļus (darba lapas), kuros tuvāk aplūkotas kolekcijas grāmatas un doti nodarbību apraksti. Ir arī formulēti mācību mērķi, sniegta papildinformācija, piedāvātas dažādas spēles, radošās rakstīšanas un citi mākslinieciskās pašizpausmes uzdevumi, diskusiju temati, testi, jautājumi uzdevuma izpratnei, ko viegli izmantot lasītprasmes attīstīšanai, veicinot dažādas caurviju prasmes.

Katerina Mihaļicina ir ukraiņu rakstniece, dzejniece, tulkotāja un redaktore, kas ir izdevusi sešus dzejas krājumus un vairāk kā desmit bērnu dzejas un prozas grāmatas. Viņas darbi ir tulkoti bulgāru, poļu, vācu, lietuviešu, krievu, zviedru, armēņu un grieķu valodā.

Grāmata noderēs ikvienam mazajam lasītājam, kurš vēlas uzzināt visbiežāk sastopamo parka un dārza koku nosaukumus, iemācīties kokus atšķirt: pateicoties mākslinieces Oskanas Bulas lieliskajām ilustrācijām, tik viegli atcerēties, kā tie izskatās, kāda tiem ir miza, sēklas, lapas un ziedi.












Komentāri