Aizraujošā lekcija "Sikspārņi Latvijā"

 22. martā Naujenes bibliotēkā pulcējās jaunie dabas pētnieki, lai uzzinātu vairāk par Latvijas sikspārņiem. Aizraujošu lekciju un radošo darbnīcu “Sikspārņi Latvijā” vadīja Daugavpils sikspārņu centrs. Šī tikšanās tika organizēta Naujenes bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanas nedēļas “Atver durvis parka bibliotēkai” ietvaros.

Pasākuma dalībnieki uzzināja, ka Latvijā mīt 16 sikspārņu sugas un tuvākās lielākās kolonijas ir Daugavpils cietoksnī. Sikspārņi ir vienīgie zīdītāji, kas aktīvi lido. Tie var nolidot lielus attālumus. Sikspārņi, kuri pārziemo Daugavpils cietoksnī, tika novēroti pat Rēzeknē. Sikspārņu iecienītākā maltīte Latvijā ir odi, kas mitinās netālu no ūdenstilpnēm, tāpēc arī Daugavas ieleja ir sikspārņu iecienīta barošanās vieta. Visas Latvijā sastopamās sikspārņu sugas ir aizsargājamas.

Nodarbības laikā bērni aplūkoja vislielāko vaboļu kolekciju, uzzināja par kukaiņu uzbūves un uzvedības īpatnībām. Visus klātesošos gaidīja pārsteigums - dzīvie Madagaskaras prusaki. Tos varēja paņemt rokās. Dažiem nācās pārvarēt bailes, lai to izdarītu, citi ar prieku glaudīja spīdīgās kukaiņu muguriņas.

Nodarbību beigās daži skolēni pielaikoja sikspārņa kažoku un piedalījās jautrajā fotosesijā. Visiem klātesošajiem bija piedāvāta iespēja uztaisīt sev suvenīru - papīra sikspārņa figūriņu.

Liels paldies Daugavpils sikspārņu centram par aizraujošo nodarbību un dāvanā saņemto sikspārņu būrīti.




Komentāri