Miera dzērve: origami radošā darbnīca

22.augustā Naujenes  bibliotēka iesaistījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstādes MIERA GARS ietvaros rīkotajā akcijā, kuras gaitā locījām papīra dzērves origami tehnikā, veidojot kopīgu veltījumu mieram pasaulē. 🌍💕

Sens japāņu ticējums vēsta, ka 1000 origami veidotas dzērves palīdz piepildīt vēlēšanos. 20. gadsimtā japāņu dzērve kļuva par daudzpusīgu un dziļu simbolu ne tikai laimei un ilgmūžībai, bet arī cerībai un ticībai pasaulei. Kāpēc? To apspriedām kopā ar darbnīcas dalībniekiem, uzzinot šīs tradīcijas un pašas Japānas vēsturi. 


Meitene vārdā Sadako Sasaki kļuva par ASV veikto Hirosimas un Nagasaki atombumbu sprādzienu upuri. Viņai bija tikai divi gadi, kad bumbas tika nomestas, un viņa pati tika smagi apstarota. Sadako nodzīvoja vēl desmit gadus, kļūstot par vienu no visplašāk pazīstamajām hibakuša — japāņu valodā nozīmē "bumbas skarta persona". Atrodoties slimnīcā, meitene cerībā uz atveseļošanos sāka locīt papīra dzērves, jo dzirdēja leģendu par 1000 origami dzērvēm. Lai gan slimnīcā pavadītajās dienās viņai bija daudz brīva laika, Sasaki trūka papīra, tāpēc viņa izmantoja jebkādus papīra veidus, ko vien spēja dabūt: zāļu un dāvanu iesaiņojumus utt. Sasaki paspēja salocīt 644 dzērves. Draugi pabeidza ieplānoto daudzumu līdz 1000 un apglabāja tās visas kopā ar 12-gadīgo meiteni.

Sadako stāsts aizkustināja daudzu cilvēku sirdis Japānā un visā pasaulē. Drosmīgajai meitenei tika uzcelts piemineklis: uz augsta zvanu pjedestāla, tuvu debesīm, viņa izstieptās rokās tur dzērvi, kas kļuva par miera un kodolkara noraidīšanas simbolu. Katru gadu, pieminot traģiskos notikumus, pie šī pieminekļa Hirosimā parādās tūkstošiem papīra dzērvju. 





Aicinām ikvienu salocīt miera dzērvīti un līdz 28.augustam nodot Naujenes bibliotēkā. Dzērvīti varat veidot no jebkādas krāsas papīra, un uz tās uzrakstīt savu vārdu vai bibliotēkas nosaukumu. Tālāk tās būs sūtītas uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīkoto izstādi Rīgā. 

Miera Dzērve = Miera Gars = Miera Pasaule 









Komentāri