“Bērnu žūrijas 2024" grāmatu lasījumi Naujenes pamatskolas 3. klases skolēniem


Atzīmējot izdevniecības "Liels un mazs" 20 gadu jubileju, kā šī mēneša BJVŽ lasījumu 3.klasei izvēlējāmies kategorijas 9+ dzejoļu krājumu “Kur palika bērni?” (autors: Igauņu dzejnieks Indreks Kofs, atdzejojušas Maima Grīnberga un Inese Zandere. Grāmatu ilustrējusi māksliniece Elina Sildre).

Dzejoļu krājuma notikumi norisinās kādā ciemā, kur dzīve rit gludi un jauki – līdz kādu dienu visi bērni nolemj aizbēgt uz mežu, jo uzskata, ka tiek pārāk kontrolēti un komandēti. Taču izrādās, ka pieaugušajiem ļoti pietrūkst ierastās līksmās bērnu klaigāšanas, skraidīšanas un lēkāšanas. Mērs sūta armiju viņus meklēt, skolotāja mēģina bērnus atvilināt atpakaļ ar kūku un konfektēm, negantais tēvocis Reins izsaka niknus draudus, diriģents mēģina izmantot Mocarta un Baha darbus – taču nekas nelīdz. Kā pierunāt bērnus atgriezties mājās, lai ciematā atkal būtu dzīvība?


Grāmata jautros atskaņotos pantos, kuros netrūkst ne ironijas, ne spēlēšanās ar valodu, aizstāv bērnu tiesības un vedina pieaugušos nepadarīt dzīvi sev un bērniem par garlaicīgu pienākumu nastu, nepazaudēt bērnišķīgu prieku.

Pēc dzejoļu lasīšanas iepazināmies un izmēģinājām svītrojumu dzejas (Blackout poetry) tapšanas veidu. Tā tiek veidota no jau esošiem tekstiem. Izvēlētajā teksta fragmentā ir jāapvelk vārdi, kas veidos tieši Jūsu dzejoli, un viss pārējais jāaizsvītro (visērtāk aizsvītrošanu veikt ar melnu marķieri, bet apvilkt vārdus - ar pildspalvu vai parasto zīmuli). Kad apvilkti ieraudzītā dzejoļa vārdi un aizsvītrots liekais, sanāk dzejolis. Svarīgi, lai visi vārdi nolasās pareizā, nevis jauktā secībā - tāpat kā lasot jebkuru tekstu. Dzejoļa garumam nav nekādu ierobežojumu - tas var sastāvēt arī no dažiem vārdiem.

Tādi vingrinājumu ļauj radoši pievērsties teksta pārinterpretācijai un atklāt jaunas nozīmes. Process ir gan vizuāli iespaidīgs, gan intelektuāli stimulējošs. Ka arī tas ir lielisks veids, kā izpausties un izbaudīt valodas spēles. 


Oktobris. Komiksi prot runāt par visu 😉
👉 https://lielsmazs.lv/collections/oktobris-komiksi-prot-runat-par-visu

Komentāri