Bibliovasaras radošās darbnīcas Naujenes bibliotēkā

    


    29.jūnijā Naujenes bibliotēkas bērnu nodaļā vingrinājāmies sīkās motorikas un iztēles attīstībā, veidojot krāsainus VĒJA ĶĒRĀJUS no dažādiem materiāliem, audumiem un piederumiem. Tos var izmantot kā rotaļas elementus vai dārza aksesuārus.


☝ Zinātnieki ir pierādījuši, ka pastāv savstarpēja saistība starp smalko motoriku un valodas attīstību. Smalkās motorikas (roku pirkstu jeb smalkās motorikas kustības ir muskuļu, nervu un kaulu sistēmas darbību kopums) kustības stimulē dažādus apvidus galvas smadzenēs, kā rezultātā tiek veicināta kognitīvo procesu, runas un valodas attīstība, kā arī tiek attīstītas koncentrēšanās spējas.

👧Bērni kļūst veiklāki elementāro pašapkalpošanās iemaņu veikšanā, kā arī acīmredzami uzlabojas iemaņas tēlojošās darbībās. Vēlāk arī lasīšanas un rakstīšanas procesa apguvē ir mazāk sarežģījumu.


Smalkās motorikas attīstība ir aktuālā problēma mūsdienu bērniem. Vecāki daudz mazāk pavada laika, spēlējoties ar saviem bērniem, bērni ir mazāk patstāvīgi, kā arī tiek atvieglotas daudzas ikdienišķas darbības: apavu lipekļi aizvieto kurpju šņores, rāvējslēdzēji – pogas u.t.t.. Tas viss traucē normālai motorikas prasmju attīstībai. 

Roku pirkstu kustību koordinācija atrodas ciešā saiknē ar bērna domāšanas un runas attīstību, kā arī runas traucējumu novēršanu, tāpēc smalkās motorikas attīstīšana ir svarīga bērna turpmākajai attīstībai. Lai bērns spētu rakstīt un izveidot savu rokrakstu, kas, neraugoties uz mūsdienu digitālo laikmetu, tomēr ir neatņemama ikviena cilvēka dzīves sastāvdaļa, ir jābūt labi attīstītai smalkajai motorikai.

Pirmsskolas vecuma bērnu galvenais darbības veids ir rotaļa, tāpēc arī visus vingrinājumus sīkās motorikas attīstīšanai labāk mācīt rotaļu un spēles veidā.

👵👴Taču smalkās motorikas prasmes ir noderīgas jebkurā vecumā! Tās stiprina atmiņu, uzlabo izziņas un radošās spējas. Un jo īpaši sīkās motorikas ieguvumi pieaugušajiem ir smadzeņu bojājuma gadījumā, kas provocējis motorikas vai runas darbības traucējumus, lai paātrinātu šo funkciju atjaunošanas procesu.  

👉Radošās darbnīcas Naujenes bibliotēkā katru ceturtdienu 15:00 - 17:00

Daugavas ielā 34, Kraujas ciems.













Komentāri