Bibliotekārās stundas "Mana dzimtā valoda" norise!



2017. gada 28. februārī Naujenes tautas bibliotēkas Bērnu nodaļas bibliotekāre Aiga Soldatjonoka viesojas Naujenes pamatskolā. Tikšanās bija veltīta Starptautiskai dzimtās valodas dienai.
 
21. februāris  par Starptautisko dzimtās valodas dienu tika pasludināts 1999. gadā Parīzē UNESCO konferencē. Bibliotekārās stundas mērķis bija pievērst bērnu uzmanību dzimtajai valodai, sekmēt tās lietojumu un popularizēt atziņu, ka dzimtā valoda ir dziļas un daudzpusīgas personības attīstības pamats. Latviešu valoda ir unikāla, jo šajā valodā runā tikai Latvijā. Ārzemēs tikai latvieši. Tāpēc mums jāsaglabā to un jāattīstā, lai tā nepazūstu.
Bibliotekārās stundas laikā 5.klases skolēni uzzināja, ka senatnē mūsu senči runāja citādāk. Senlatvieši mūsu valodu vispār nesaprastu, arī mēs ar grūtībām saprastu valodu, kurā runājuši mūsu senči. Tiešām, darba lapa ar senvārdiem sagādāja skolēniem lielas grūtības. Stundas laikā bija pievērsta bērnu uzmanība dzimtas valodas saglabāšanai un attīstīšanai. To var panākt lasot grāmatas, runājot latviski, mācot jaunus vārdus, frāzes, paplašinot vārdu krājumu, ka arī nepiesārņot savu runu ar lāmu vārdiem, “parazītvārdiem” un “dežūrskaņām”. Valodu var pētīt arī caur tautas dziesmām,  spēlēm un rotaļām, teiku, pasaku un ticējumu stāstīšanu. Stundas laikā bērni minēja latviešu tautas mīklas, noklausījās latviešu tautas pasaku. Taču tā bija neparasta klausīšanās, bet “kustīgā”. Dzirdot vārdu balodis, skolēniem vajadzēja piecelties kājās. Stundas noslēgumā bērni iepazinās ar aforizmiem par valodu un grāmatu. Šos izteicienus viņi paši sakārtoja uz lapas no atsevišķiem vārdiem un pēc tam prezentēja! 
Cerams, ka, veicot atraktīvos uzdevumus, skolēni šīs bibliotekārās stundas laikā guva pārliecību tam, ka dzimtās valodas apguve var būt interesanta, aizraujoša un palīdzēs valodu kopt, attīstīt un cienīt!







Komentāri