Skaļā lasīšana 2024!


Un atkal Naujenes bibliotēkā svētku atmosfēra! 🙌😍 10.aprīlī 5.klašu skolēni no Naujenes un Lāču pamatskolām sacentās “Skaļās lasīšanas” konkursā. 

“Skaļā lasīšana” ir aizraujošs pasākums, kurā apvienojas lasītprasme un izteiksmes spējas. Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības iesaista 5. un 6. klašu skolēnus visā Latvijā, kuri vēlas iemācīties lasīt tā, lai tas būtu aizraujoši pašiem un interesanti klausīties citiem. Tās ir daudzpakāpju sacensības, kas vispirms notiek klasē, tad skolā vai bibliotēkā, reģionā un noslēgumā valsts finālā. Lasītprieka sacensības LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā organizē jau kopš 2017. gada, aicinot bērnus iesaistīties aizraujošā programmā. 

Sacensību dalībniekiem skolasbiedru un žūrijas priekšā trīs minūšu laikā ir jānolasa fragments no paša izvēlētās grāmatas, kura viņuprāt ir visinteresantākā un visaizraujošākā. Izvēlēties lasāmvielu palīdzēja Naujenes pamatskolas skolotāja Aiva Linde, Lāču pamatskolas bibliotekāre Skaidrīte Kardele.

👍👎 Šogad skolēnu lasītprasmi vērtēja žūrija: Augšdaugavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, tulce, tulkotāja un sabiedriskā darbiniece Kristīne Kuņicka; Jaunatnes lietu speciāliste Naujenes un Biķernieku pagastos un bijusī Naujenes tautas bibliotēkas bibliotekāre Aiga Soldatjonoka; Naujenes pirmsskolas izglītības iestādes «Rūķītis» vadītāja Anna Vaidere.

Žūrija skolēnu uzstāšanos vērtē pēc noteiktiem kritērijiem: dikcija un intonācija, lasīšanas temps, balss atbilstība sižetam, vai veidojas acu kontakts ar auditoriju, priekšnesuma saprotamība un fragmenta izvēle. 
Kopā ar konkursa dalībniekiem atbrauca arī viņu līdzjutēji un atbalstītāji!

Pasākumu vadīja Naujenes bibliotēkas vadītāja un Lasīšanas sacensību reģionālā kuratore Augšdaugavas novadā Diāna Čiževska. 

 


Par Naujenes pagasta Skaļās lasīšanas čempioniem kļuva:
1. vieta.  Naujenes pamatskolas 5. klases skolniece JŪLIJA BEINAROVIČA (Astrīda Lingrēna, “Grāmata par Pepiju Garzeķi”)
2. vieta. Lāču pamatskolas 5. klases skolnieks ARTJOMS VASIĻJEVS (Astrīda Lingrēna “Karlsons, kas dzīvo uz jumta, lido atpakaļ”)
3. vieta. Naujenes pamatskolas 5. klases skolniece JANA KOKINA (Luiss Kerols “Alise Brīnumzemē”)

Visi trīs čempioni pārstāvēs Naujenes pagastu reģionālajā skaļās lasīšanās finālā, kas notiks 19.aprīlī  Augšdaugavas novada kultūras centrā “Vārpa”.

Visi dalībnieki saņēma diplomus, piemiņas dāvanas, vienreizējus iespaidus un iedvesmu tālākiem sasniegumiem! 


Komentāri