Mazie lasīšanas svētki!

Katru gadu Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) organizē lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” svinīgo noslēguma pasākumu, kad tiek apkopoti rezultāti. Šogad Lielie lasīšanas svētki aizritējuši Eiropas Autoru dienas un Restarts lasīšanai zīmē. Šīs iniciatīvas mērķis ir godināt Eiropas autoru radīto literatūru, rosināt interesi par grāmatām un to lasīšanu, kā arī iedvesmot lasītājus, īpaši jauno paaudzi, iepazīt Eiropas literatūras un valodu daudzveidību. 

Savukārt 5.aprīlī Naujenes bibliotēkā notika Mazie lasīšanas svētki, pulcējot 1.-3.klašu lasītājus no Naujenes pamatskolas, kas visaktīvāk vērtēja grāmatas piedāvātās vecuma kategorijās. Kopumā Naujenes bibliotēkas šī gada žūrijā iesaistīto lasītāju skaits sasniedza 63 dalībniekus. 


Pasākuma laikā atcerējāmies, kā mēs paši lasījām un darbojāmies lasīšanas veicināšanas programmas ietvaros, un, protams, uzzinājām šī gada uzvarētājus Latvijas mērogā, kā arī nedaudz ieskatījāmies Lielo lasīšanas svētku video ierakstā, lai izjustu kopējo gaisotni un tiektos apmeklēt svētkus Rīgā nākamajā gadā.  
   
2023. gada “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”:
💜24 grāmatas visiem vecumposmiem
💜28 valstīs
💜852 skolas un bibliotēkas
💜20 553 lasītāji
💜8 valodas: lietuviešu, igauņu, poļu, vācu, franču, katalāņu, zviedru, slovāku

Naujenes bibliotēkas pasākumi un aktivitātes apvienoja plaukta izstādes, literārās stundas, bērnu nodaļas bibliotekāres izbraukumus uz Naujenes un Lāču pamatskolām, kā arī informācijas sniegšanu blogā un sociālajos tīklos. Un par to bija saņemts diploms un piemiņas balvas, jo Naujenes bibliotēkas Bērnu nodaļas konts šogad tika izvēlēts kā aktīvākais sociālajā vietnē "Facebook", reklamējot BJVŽ 2023 programmu un kolekcijas grāmatas. 😍👍💖 Kopējiem spēkiem cenšamies adoptēties mūsdienu apstākļiem, kad internets, elektroniskās ierīces un jaunās tehnoloģijas ir neatņemama dzīves, mācību un izklaides daļa.

Lasītāju visaugstāko novērtējumu saņēmuši pazīstami latviešu rakstnieki, bet no tulkojumiem visaugstāk vērtēti lietuviešu,  igauņu, vācu, katalāņu un franču rakstnieku darbi. Lielākoties programmā piedalījās sākumskolas vecuma bērni kategorijās 5+ un 9+ 👩👨.

5+ grupā: 
1.vieta – Anete Melece “Pazudušais miedziņš” - autore bija atsūtījusi savu video sveicienu! (Latvija)
2.vieta – Rosio Bonilja “Kaimiņi” (Katalonija)
3.vieta – Ieva Samauska “Soliņš un Miskaste” (Latvija)

9+ grupā: 
1.vieta – Vitalija Maksvītes, Marjus Marcinkevičs “Bete un lidojošā dzimšanas diena” (Lietuva)
2.vieta – Trīnu Lāna “Skeleta Juhana gaitas” (Igaunija)
3.vieta – Gaja Guna Ekle “Brālis, kas nebija vajadzīgs” (Lietuva)

Visus uzvarētājus, kā arī nelielu foto atskaiti var noskatīties šeit 👇


Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas īstenošanu un Lielo lasīšanas svētku norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un programmā iesaistītās izdevniecības, kā arī vietējās pašvaldības.  

Satura pilnveidošanu un organizatorisko darbu veic  Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs kopā ar reģionālajām bibliotēkām un citiem atbalstītājiem. 

Pateicamies Naujenes pamatskolas skolēniem un skolotājām: 
Ingrīdai Bleidelei, Alitai Kokinai, Aivai Lindei par iesaistīšanos 2023.gada programmā.

Komentāri