57. Starptautiskā bērnu grāmatu diena

2024. gada 2. aprīlī, pasaku meistara Hansa Kristiāna Andersena dzimšanas dienā, jau 57. gadu atzīmēsim Starptautisko bērnu grāmatu dienu. Šo dienu veltīsim lasīšanai, bērnu grāmatām, to autoriem un ilustratoriem, pievēršot lielāku uzmanību jauno lasītāju iedvesmošanai apgūt brīnumaino grāmatu pasauli.

1967. gadā tradīciju aizsāka Starptautiskā Bērnu un jaunatnes literatūras padome (International Board on Books for Young People, IBBY), un ik gadu no 80 dalībvalstīm tiek izvēlēta viena valsts, kurai uztic sagatavot vēstījumu pasaules bērniem. Izvēlētās valsts iemīļots bērnu rakstnieks sagatavo vēstījumu, savukārt mākslinieks veido plakātu.

2024. gadā par Starptautiskās bērnu grāmatu dienas oficiālo vēstnieku izvēlēta Japānas BJLP (Japan IBBY), izvēlētā tēma ir “Šķērsot jūras uz iztēles spārniem”. Šī gada Starptautiskās bērnu grāmatu dienas atslēgas vārds ir iztēle, un vēstījuma sagatavotāji ir pārliecināti, ka iztēles veicināšana sekmēs savstarpējo sapratni un iecietības garu.

Ievērojamā japāņu rakstniece, kura 2018. gadā saņēma H. K. Andersena balvu EIKO KADONO, ir uzrakstījusi šī gada vēstījumu pasaules bērniem, bet starptautiski pazīstamā japāņu māksliniece NANA FURIJA, kas dzīvo Slovākijā, ir radījusi plakātu, kas ir pieejams šeit: 
https://www.ibby.org/awards-activities/ 

Japānas IBBY un Naujenes bibliotēka vēl laimīgu Starptautisko bērnu grāmatu dienu! Aicinām ikvienu lasīt grāmatas, dalīties savās pārdomās, iepazīt autorus, dzejniekus un kopā ar bērnu grāmatu ilustratoriem atklāt krāsu un fantāzijas pasauli. 





Komentāri