Mācāmies TET skoliņā kopā ar Ričiju Rū #5!

Šī gada pēdējā nodarbība noslēdzās ar ļoti neparastu...vārdu! KIBERMOBINGS 👀 Kas tad tas par zvēru? Noskatoties sēriju un apspriežot dažādas dzīves situācijas, kopējiem spēkiem centāmies izprast šo jauno, garo vārdu. Latviski mēs to varam saukt par pazemošanu, apsaukāšanos, ņirgāšanos. 

Ielūkosimies nedaudz dziļāk šajā fenomenā. Kā Internetā tāda uzvedība vispār var notikt? Iespējams, ka vislielākā ietekme uz kibermobingu un antisociālu uzvedību tiešsaistē ir relatīvajai anonimitātei. Agresori bieži uztver sevi kā anonīmus, slēpjoties aiz viltus identitātēm, un domā, ka viņu darbības nav sodāmas vai viņus neizdosies sodīt.  

Pētījumu par kibermobinga ietekmi ir salīdzinoši mazāk nekā par mobingu kopumā, taču ir zināms, ka tas negatīvi ietekmē ne tikai cietušos, bet reizēm arī pašus agresorus. No kibermobinga cietušajiem var iestāties dažādas psihoemocionālas sekas: depresija, trauksme, sliktāki akadēmiskie rādītāji, pazemināts pašnovērtējums, vientulība, miega problēmas un stundu kavēšana vai skolas pilnīga pamešana. Nopietnākos gadījumos tā ir sevis savainošana, atkarība no narkotiskām un psihotropām vielām, domas par pašnāvību un pašnāvības mēģinājumi. Negatīvie faktori kibermobinga agresoriem ‒ trauksme, zemāks pašnovērtējums un depresijas simptomi vai depresija. 


Kibermobings, tāpat kā citas mobinga formas, ir komplicēts sociālais fenomens, un šobrīd nav vienotas teorijas, kas izskaidrotu vai paredzētu to. Statistiski vidēji pētījumos ar nepilngadīgajiem visbiežāk kibermobinga agresors ir vecāks zēns, kurš jau iepriekš ir iesaistījies tradicionālajā mobingā. Pie faktoriem, ko pētnieki attiecina uz agresoriem, tiek minēti pozitīvs uzskats par agresiju, uzvedības problēmas, antisociāla personība (piemēram, narcisisms, impulsivitāte u. c.), empātijas trūkums pret citiem, negatīva skolas vide, sliktas attiecības ar vienaudžiem, kā arī ģimenes apstākļi, ko raksturo bieži konflikti un nepietiekama bērna uzraudzība.

Nodarbības otrajā daļā uzzinājām veidus, kā var rīkoties dusmu lēkmju gadījumā. Pateicām viens otram labus vārdus un komplimentus! 💖 Un pat uzdziedājām kopā ar Ričiju Rū! 




IETEIKUMS NO RIČIJA RŪ: Veidojiet labo vārdu sienu!
Lai stiprinātu paradumu uzslavēt citus, veidojiet mājās labo frāžu, komplimentu sienu! Frāzes mainiet katru nedēļu, izvietojot tās redzamās vietās – bērns tās var papildināt arī ar zīmējumiem. Izmantojiet frāzes pēc iespējas biežāk! Mudiniet bērnu teikt šīs frāzes arī draugiem un citiem cilvēkiem arī ikdienā. Varat ieviest tradīciju – LABO VĀRDU medaļu, ko pasniedzat tam, kurš pateicis visvairāk labus vārdus. Pirms medaļas pasniegšanas aicinām pārrunāt, par ko tieši tā ir nopelnīta.


Komentāri