Tiešsaistes izstādes prezentācija

2021. gada 28. maijā Bērnu nodaļas bibliotekāre Aiga Soldatjonoka tiešsaistē ZOOM platformā novadīja Alekseja Sokolova skaitļošanas tehnikas izstādes "No skaitāmiem kauliņiem līdz elektroniskai skaitļošanas tehnikai un ne tikai" prezentāciju Lāču pamatskolas 7.-9. klases skolēniem. Kopā ar bibliotekāri pasākumu vadīja Daugavpils Universitātes studente Laura Grigorjeva un izstādes autors Aleksejs Sokolovs.
     Kolekcionārs Aleksejs Sokolovs bibliotēkas izstādei deponēja nelielu daļu no savas tehnisko rīku kolekcijas, tikai 74 eksponātus, kuri tika vākti vairāk nekā 10 gadus. Kolekcijā ir arī datortehnika sākot ar IBM 8088; 286; Pentium 4..... un tās sastāvdaļas. Dažādas drukāšanas iekārtas, sākot no rakstāmmašīnām līdz printeriem. Kolekcijā ir dažādas spēles sākot no mehāniskām beidzot ar mūsdienīgām Playstation. Kolekcijas pamats ir skaitļošanas tehnika - dažādu marku un ražotāju kalkulatori - (85 vienības).
        Izstādes prezentācijas laikā bibliotekāre ne tikai rādīja eksponātus, bet arī stāstīja interesantus faktus no skaitļošanas tehnikas vēstures. Bērni uzzināja, kas ir abaks, ko nozīme vārds calculus, kā izskatījās pirmie aritmometri un kā, ar viņiem strādāt. Laura Grigorjeva pastāstīja par saziņas tehnikas vēsturi un parādīja Alekseja Sokolova kolekcijā esošo telegrāfu, vecus telefona aparātus, tekstofonu u.c. tehniku. Turklāt, Aleksejs Sokolovs pastāstīja par savu aizraušanos ar tehniku un elektroniku, par kolekcijas tapšanu un tas eksponātiem.
Nodarbības noslēguma skolēni atbildēja uz E-viktorīnas jautājumiem.
   Paldies, Aleksejam Sokolovam par atsaucību un iespēju skatīt šo jauko kolekciju Naujenes tautas bibliotēkā.

Izstāde darbosies līdz 2021.gada 31. maiju Naujenes tautas bibliotēkā, tās darba laikā, pēc adreses: Daugavas iela 31A, Krauja, Naujenes pagasts, Daugavpils novads. Tālr. 65450246, biblioteka@naujene.lv . Vairāk par izstādi skat. šeit!


Komentāri