Tiešsaistes bibliotekārā stunda "Ko tu zini par Baltā galdautā svētkiem?"

2021. gada 5. maijā Naujenes tautas bibliotēkas Bērnu nodaļā tika organizēta e-bibliotekārā stunda "Ko tu zini par Baltā galdauta svētkiem" Naujenes pamatskolas 6. un 7. klases skolēniem. Pasākums tika vadīts sadarbībā ar Naujenes pamatskolas absolventi, DU studenti Lauru Grigorjevu, Naujenes pamatskolas vēstures skolotāju Ingu Čalenko un direktora vietnieci audzināšanas jomā Zinaīdu Pauliņu. E-bibliotekārās stundas laikā iedziļinājāmies vēstures notikumos, runājam par neatkarību un brīvību. Uzzinājām kāda saistība ir 4. maijam ar Balta galdauta svētkiem. Skolēni parādīja labas zināšanas, atbildot uz Lauras uzdotiem jautājumiem. Kopā noskaidrojām, kā atšķiras valsts svētki no citiem svētkiem, ko nozīme vārds neatkarība, kad tika dibināta Latvijas Republika un kāpēc 4. maiju sauc par Latvijas otro dzimšanas dienu. Kopa ar bibliotekāri Aigu Soldatjonoku skolēni izpildīja uzdevumu un salīdzināja divus vēsturiskus posmus - Latviju okupācijas laikā un brīvo Latviju. Vēstures skolotāja Inga Čalenko parādīja prezentāciju un pastāstīja par 1990. gada 4. maija notikumiem. Latvijas neatkarības atjaunošana bija daudzu cilvēku, vairāku gadu cīņa, kura laika tika rīkotas manifestācijas, publiski protesti. Piemēram, akcija Baltijas ceļš, kas notika 1989. gadā, kad apmēram divi miljoni cilvēku, sadevušies rokās veidoja apmēram 670 km garu dzīvo ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas. Par 4. maija svinēšanas tradīcijām turpināja stāstīt Laura Grigorjeva. Jau sesto gadu par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai tiek svinēti Baltā galdauta svētki, kad balts galdauts klāja daudzu māju galdus. Baltā galdauta svētku mērķis ir iedvesmot cilvēkus 4. maijā pulcēties pie viena galda - ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā. Laura arī pastāstīja par dažādām citām aktivitātēm, ar kuram var godināt Latviju. Piemēram, akcijas #tautasterpugajiens dalībnieki parāda cik Latvija ir nozīmīga viņiem. Laura pastāstīja par Naujenes pagasta Juzefovas parkā rīkotu "Labo domu sajūtu taku". Pasākuma noslēgumā skolēni pārbaudīja savas zināšanas par Baltā galdauta svētkiem, izpildot E-viktorīnu.

Liels paldies Laurai Grigorjevai, Ingai Čalenko un Zinaīdai Pauliņai par sadarbību un palīdzību e-bibliotekārās stundas organizēšanā un vadīšanā.
         Vēl ir iespēja līdz 10.05.2021.g. pārbaudīt savas zināšanas  e- viktorīnā "Ko tu zini par Baltā galdautā svētkiem?" Vēlam veiksmi!



Komentāri